HomeShare
Article

5 manieren waarop IoT jouw leven heeft veranderd

Met de Internationale ‘Dag voor IoT’ in ons achterhoofd, willen we even stilstaan bij de manier waarop het ‘Internet der Dingen’ nu impact heeft op jouw leven.

 

Scroll

1. Slimme verlichting

België zou goed zichtbaar zijn vanuit de ruimte. Dat verwondert ons niet, daar onze op- en afrit van alle A- en E-strades in ons land, maar ook in wijken en straten in elke gemeente volgepropt zijn met lantaarnpalen. Straatverlichting gaat nauw samen met een gevoel van veiligheid, maar is ook synoniem voor een hoge lichtafdruk en een dure elektriciteitsfactuur voor de overheid.

Om de kosten terug te schroeven, maar het gevoel van veiligheid te garanderen wordt op verschillende plaatsen nu al geëxperimenteerd met slimme en duurzame straatverlichting. Een verhoogde lichtintensiteit als er volk is die de straatverlichting effectief nodig heeft en kleinere lichtbundel als het stadspleintje vreedzaam en leeg is. Dit is een voorbeeld van hoe slimme verlichting bijdraagt tot een duurzamer stadsbeleid. Hiermee wordt momenteel geëxperimenteerd in de smart zone in Antwerpen.

2. En morgen is er weer, meer weer 

Voorspellingen rond weersomstandigheden, daarvoor zappen we dagelijks naar één of vtm. Weermannen of -vrouwen vertellen ons, mede dankzij IoT-toepassingen, hoeveel kans er is op regen en of we al dan niet dit weekend naar de zee kunnen trekken. Maar de precieze impact van extreme weersomstandigheden, daar hebben we soms het gissen naar. Daarom is het belangrijk om data uit IoT-meetinstrumenten en -sensoren ook voor iedereen toegankelijk te maken. Zo helpt City of Things de bewoners in Stad Antwerpen binnenkort aan inzichten over luchtkwaliteit. De brandweer is op haar beurt gebaat met IoT-technologie om wateroverlast te voorspellen.

3. “Siri, doe jij het licht even uit?”

Als je Siri nog nooit goed hebt gecommandeerd, dan lijkt het voor jou vergezocht dat zij je kan assisteren in het huishouden. Toch is het zo!

Uitspraken als, “Siri, het is hier te warm”, “wanneer moet ik de vuilzakken buiten zetten” of “doe jij het licht uit vandaag?”  zijn vandaag dankzij het Internet der Dingen allemaal voorhanden.

Luiheid, zeg je? Dat hoeft niet de drijfveer te zijn. Siri en soortgelijke toepassingen zorgen meer voor energie-efficiëntie op het niveau van het individu. Dat is voor ons allemaal een stap in de richting van een pollutievrije planeet.

4. Fitnessen met functies

Fitnessroutine begint tegenwoordig niet met de opwarming maar met een collectieve druk op de knop om de workout te starten. Bewust zijn van je hartslag bij elke jumping jack is nu eenmaal wat we doen. Het tracken van hartslag, calorieverbruik, stress of andere lichaamsfuncties heeft als voordeel dat je veel sneller een afwijking kan vaststellen of misschien gerichter een verandering kan stimuleren, denk maar aan stoppen met roken aan de hand van een stress-sensoren. Elektronische gezondheidsgadgets lijken een hype, maar eigenlijk is het streven naar biologische perfectie de trend. We hebben onze lichamen graag zo lang mogelijk intact om onze levenskwaliteit optimaal te houden en IoT helpt ons daarbij.

5. Ook in bedrijven

Coca Cola was de eerste om in de jaren 90 slimme machines te integreren in productieprocessen. Vandaag doet elke ondernemer zijn best om te innoveren. Vaak biedt IoT soelaas. Supermarkten ontwerpen slimme winkelkarren dankzij het Internet der Dingen. Zo zijn o.a. Colruyt en Decathlon bezig met te ontdekken hoe technologie en sensoren jou kunnen helpen tijdens jouw boodschappenritueel.

Deze voorbeelden zijn slechts een fractie uit de het talrijke palmares dat IoT in zijn levensjaren heeft verwezenlijkt. Benieuwd wat de toekomst van IoT ons allemaal zal brengen? Wij alvast wel!

Je kan zelf meedenken over de toekomst, door je in te schrijven als de meemaker van de toekomst. Zo blijf je op de hoogte van alle innovaties in Vlaanderen en zit je op de eerste rij als de feedback van de gebruiker, jij dus, gevraagd wordt. 

Gerelateerd

Deze website maakt gebruik van cookies met als enige doel het analyseren van surfgedrag, zonder enige commerciële insteek. Lees er hier meer over.

Accepteer cookies